Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

AfterShot Pro General Questions & Getting Started Forum
Post Reply
Greg Wood
Posts: 69
Joined: Wed Sep 08, 2010 7:59 am
operating_system: Windows 8
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
ram: 16GB

Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by Greg Wood »

Hi Everyone,
I can see the news has already reached here, but here's my post anyway!

Corel AfterShot Pro Update 2.0.2.10 is available now. This update includes new camera profiles for 11 cameras, improved stability when importing large numbers of images, better preview for Sony RAW and other fixes. Details follow! Grab the update from the AfterShot Pro website.

New Camera RAW support

-Canon EOS 1200D
- Leica T
- Olympus O-MD E-M10
- Panasonic DMC-GH4
- Pentax K-3, MX-1
- Sony ILCE 5000, ILCE 6000, DSC-RX1, DSC-RX100 Mark III, A77 Mark II

Issues addressed

-Hot key issue – “Ctrl+S” now used for “Export”
- Improved preview generation for Sony camera RAW images
- Improved stability when importing large numbers of images
- Improved sRAW preview generation
- Corrected “Preview” issue with the White Balance setting on “As Shot” and “Custom Kelvin”
- Increased decimal points in AutoLevel
- Improved usability for expanding and collapsing folders in the Catalog area of the Library panel.

Quick Instructions

To install this update:

Important: If you are running Windows, you must uninstall your current version of AfterShot Pro 2 before installing

this update. In Windows, uninstall from the “Uninstall or change a program” page in the Control Panel.

1. Download the update onto your system by saving it to your hard drive.

2. Double-click the new installer file to start the installation.

3. Follow the instructions, review the Software License Agreement, and complete the installation.

If you encounter any technical difficulties installing this update, please contact Corel Support Services.
FalCT60
Posts: 153
Joined: Wed Feb 15, 2012 11:29 am
operating_system: Windows XP Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 32 Bit

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by FalCT60 »

The windows installer finds the existing installation and uninstalls it, but then it exits instead of further installing the new version.
So one has to run it again in order to process with installation.
Somehow diappointing. Might not be that difficult to chain both uninstall & install processes.

Regards,

J.-Luc
Tadjio
Posts: 1202
Joined: Fri Mar 28, 2008 3:23 pm
operating_system: Windows 8 Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte
processor: Core i7 2.8GHz 860
ram: 8GB
Video Card: ATI HD5570
sound_card: Sound
Hard_Drive_Capacity: 2.5TB
Location: UK

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by Tadjio »

I cannot install the new update 2.0.2.10.
Worse still, having meticulously followed Greg's instruction:
"Important: If you are running Windows, you must uninstall your current version of AfterShot Pro 2 before installing"
I find that I can't re-install the current (previous) version either :(

I get the following InstallShield Error Message everytime
(I have even restarted Windows and Run as Administrator before running anything else)
ASP2 InstallShield Error Message
ASP2 InstallShield Error Message
Help Please! I am bereft without ASP2...
Tadjio
PSP X7.2 Ultimate user
AfterShot Pro 2.1 ASPirant
Windows 8.1 64-bit Pro
Canon EOS 100D, Olympus E-PM1 & iPhone 6
FalCT60
Posts: 153
Joined: Wed Feb 15, 2012 11:29 am
operating_system: Windows XP Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 32 Bit

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by FalCT60 »

Have you tried windows system restoration ?
Might help you get your working app back.

regards,

J.-Luc
Tadjio
Posts: 1202
Joined: Fri Mar 28, 2008 3:23 pm
operating_system: Windows 8 Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte
processor: Core i7 2.8GHz 860
ram: 8GB
Video Card: ATI HD5570
sound_card: Sound
Hard_Drive_Capacity: 2.5TB
Location: UK

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by Tadjio »

Thanks for the suggestion, J.-Luc.
For complicated reasons I don't have a System Restore Point to go back to.

I think the problem is some sort of corruption with InstallShield either in the program / version or in the Registry.
Joseph has googled a possible solution involving a registry cleanup.

Anybody have any similar experience?
Tadjio
PSP X7.2 Ultimate user
AfterShot Pro 2.1 ASPirant
Windows 8.1 64-bit Pro
Canon EOS 100D, Olympus E-PM1 & iPhone 6
Tadjio
Posts: 1202
Joined: Fri Mar 28, 2008 3:23 pm
operating_system: Windows 8 Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte
processor: Core i7 2.8GHz 860
ram: 8GB
Video Card: ATI HD5570
sound_card: Sound
Hard_Drive_Capacity: 2.5TB
Location: UK

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by Tadjio »

I'm pleased to say that after a tech support engineer rang me for an hour from Canada, I have now installed both the 32-bit and 64-bit versions of AfterShot Pro 2.0.2.10.

He disabled my firewall and antivirus software and some other start-up progams, downloaded again using a different browser, and the install worked.

Now to see what's changed and improved, especially in the way of stability...
Tadjio
PSP X7.2 Ultimate user
AfterShot Pro 2.1 ASPirant
Windows 8.1 64-bit Pro
Canon EOS 100D, Olympus E-PM1 & iPhone 6
df
Posts: 1216
Joined: Mon Feb 08, 2010 11:21 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
processor: 2.6 Ghz i7-6700HQ
ram: 16gb
Video Card: Nvidia GTX 960M
sound_card: onboard sound
Hard_Drive_Capacity: 1 Tb
Location: Washington State
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by df »

FalCT60 wrote:The windows installer finds the existing installation and uninstalls it, but then it exits instead of further installing the new version.
So one has to run it again in order to process with installation.
Somehow diappointing. Might not be that difficult to chain both uninstall & install processes.

Regards,

J.-Luc
This is somewhat normal. If you have an install that you'd wish to uninstall but the uninstaller is corrupt this is a solution to uninstall, run the installer.

Basically this is less a patch and more of reinstalling a newer version.
Regards, Dan

"Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast."
FalCT60
Posts: 153
Joined: Wed Feb 15, 2012 11:29 am
operating_system: Windows XP Pro
System_Drive: C
32bit or 64bit: 32 Bit

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by FalCT60 »

Hello,

Well, if the uninstaller is corrupted (might be what happened to Tadjo ?), I first try to use system restoration if possible.
Then, if I can't (or don't want), I launch registrar, make a registry backup, wipe anything related to ASP within the registry, the programs and the data, restart the computer and restart from scratch. 8)
This used to work with many other software. Asp would only be one more. :wink:

Regards,

J.-L
jknights
Posts: 233
Joined: Mon Jan 16, 2012 8:10 am
operating_system: Mac
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Apple
processor: Intel 3.08GHz Dual processor Quad Core
ram: 24GB
Video Card: ATI Radeon X1600
sound_card: Intel HDA
Hard_Drive_Capacity: 6TB
Monitor/Display Make & Model: Apple Display
Location: Oliva, Valencia, Spain
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by jknights »

Just need to get the RAW support for the Fuji XT1, XPro1, XE1, XE2, X100S cameras and I will be happy.
Still learning after all these years!
fukapon
Posts: 16
Joined: Sat Nov 10, 2012 1:53 pm
operating_system: Windows 8.1
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
Location: Japan
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by fukapon »

The latest ASP for Windows x64 doesn't handle Pentax K-3 PEF well.
It shows the thumbnail correctly but shows an error message, "No Image Available", instead of the picture in Image View. Of course, I can't adjust the PEF.
I confirm ASP processes Canon PowerShot S110 CR2. That's why ASP apparently runs well.

I'm looking forward to the bug fix.
GoremanX
Posts: 65
Joined: Sat Jan 14, 2012 8:16 am
operating_system: Linux
System_Drive: N/A
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte AMD 890G
processor: Phenom X6
ram: 8GB
Video Card: AMD HD5750
sound_card: Realtek
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: BenQ Something Something
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by GoremanX »

Great... I can't try it because my trial version (which I tried ONCE, only to find out my camera wasn't supported) has expired.

I'm certainly not paying full price for this just to test it. I already paid full price for ASP 1.x fairly recently.

Sucks to be me...
THE place to discuss photography
Friendly Photo Zone
nipponichi
Posts: 35
Joined: Sun Jan 12, 2014 9:33 pm
operating_system: Linux
System_Drive: N/A
32bit or 64bit: 64 Bit

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by nipponichi »

Good hint. This means you must not test the trial until your camera is supported,
otherwise once it is supported, you cannot test anymore ... :roll:
For me it is actually simple - no Fuji-X-support - no trial - no upgrade - no money for Corel ...

My impression is that it won't take too long until Darktable and Rawtherapee will support X-Trans, so hurry up Corel !
GoremanX
Posts: 65
Joined: Sat Jan 14, 2012 8:16 am
operating_system: Linux
System_Drive: N/A
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte AMD 890G
processor: Phenom X6
ram: 8GB
Video Card: AMD HD5750
sound_card: Realtek
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: BenQ Something Something
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by GoremanX »

Actually someone pointed out to me that you can just create a new user account in Windows and use that to test. The 30-day limit on the trial starts anew for each new user. Kinda kludgy, but at least I was finally able to test it out.

The built-in noise removal tool is horrible. It breaks the image down into a bunch of tiles, and then does noise-reduction independently in each of those tiles. So my high-noise 24MP images end up with 9 obvious rectangular tiles all over the image that don't blend at all and show a clear seam between each tile. It's really awful. Worst noise reduction I've ever used, and I've used many over the years.

On the upside, it's nice to finally have my K-3 supported.
fukapon wrote:The latest ASP for Windows x64 doesn't handle Pentax K-3 PEF well.
Then set your camera to use the DNG raw format instead. It works fine in this release. I've been using DNG on Pentax cameras since the K-7, when that format first became an option. DNG files have better compatibility with most photo processing software (except DxO Optics, for some bizarre reason).
THE place to discuss photography
Friendly Photo Zone
fukapon
Posts: 16
Joined: Sat Nov 10, 2012 1:53 pm
operating_system: Windows 8.1
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
Location: Japan
Contact:

Re: Available Now! AfterShot Pro Update 2.0.2.10

Post by fukapon »

GoremanX wrote:Then set your camera to use the DNG raw format instead. It works fine in this release.
Thanks. I confirmed it on 2.0.2.10 and 2.0.3.25.
But I want to choose PEF because I use other software including DxO. Others supporting K-3 perfectly process PEF.
Post Reply