Page 1 of 1

How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 1:02 pm
by HenryBuck
Hello Everyone,

Is there a way to get transparent images working in VIdeoStudio. All pngs have black backgrounds, Gifs work but resolution is low, I heard something about saving Pngs at 32? But Photoshop only lets it be saved at 24.

Thank you in advance.

Re: How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 2:12 pm
by lata
Hi Henry
Are you inserting the PNG's to the overlay tracks with a background image on the top track.
When you mentioned Photoshop are you referring to Adobe Photoshop os Corel Paint shop
I used PSP to save a Png using the default settings using 8 bit, the image was created with a transparent background
Click image for larger view, right click for Save Image
Click image for larger view, right click for Save Image

Re: How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 3:02 pm
by asik1
true black is not good for png, use transparent background

Re: How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 4:02 pm
by HenryBuck
Hi Guys!
Actually Adobe PS.

I'm inserting the png over other items such as images and a video. Imagine a moving bird over some segments.
I have tried PNG 8 but the resolution goes really bad. Especially when it scales or it zooms out The same with gifs. :(
@asik1 - it defaults to black. I have no background to the image before exporting from Adobe PS.

Thanks again!

Re: How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 4:49 pm
by lata
The attached file is a PSD created with Photoshop
You can download, unzip the psd and insert to the timelines / overlay track of Video Studio, yes VS will accept psd files.
or you can open the PSD using photoshop and Save As Png, when I do this I do not change any options simply go with the default settings.

I do not know what settings you are using but i do not have a problem using the programs default options.

Re: How to get transparent background images working on VideoStudio?

Posted: Tue Oct 27, 2020 10:08 pm
by HenryBuck
OH my Gosh I did not know that! '
Cheers Trevor!
I owe you more than a pint already! You are a God send.
I can't thank you enough.

Hank