Animated GIF as overlay?

Post Reply
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

As title asks, is there a way to insert an animated GIF (along with transparency) onto the timeline as an overlay track?
BrianCee
Posts: 5487
Joined: Sat Jan 21, 2012 1:04 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
ram: 8GB
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: HP
Corel programs: VS X4,X5,X6,X7,X8, X9, X10, 2018 , 2019
Location: London England UK

Re: Animated GIF as overlay?

Post by BrianCee »

I have never found a way of just relying on transparency for animated GIF's - if the areas you want transparent are fairly uniform in colour have you thought about just using Chroma Key


...
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Re: Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

That would work as well, as these are GIFs I make myself, but I can't actually find a way of adding them to the timeline. They just appear as static images that don't animated, at least in X8.
BrianCee
Posts: 5487
Joined: Sat Jan 21, 2012 1:04 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
ram: 8GB
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: HP
Corel programs: VS X4,X5,X6,X7,X8, X9, X10, 2018 , 2019
Location: London England UK

Re: Animated GIF as overlay?

Post by BrianCee »

Strange - mine work fine

download and unzip the attachment and you should have a very short gif (5 frames) which works on my X8 - see if it works for you

4_colorful_bears.zip
(11.28 KiB) Downloaded 94 times




....
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Re: Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

Thanks a lot Brian, I will give it a try later on and see what happens :)
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Re: Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

Hmm, still no luck.

I drag the GIF into the media library, then insert it onto the overlay track. It doesn't animate. Am I missing a step?
BrianCee
Posts: 5487
Joined: Sat Jan 21, 2012 1:04 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
ram: 8GB
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: HP
Corel programs: VS X4,X5,X6,X7,X8, X9, X10, 2018 , 2019
Location: London England UK

Re: Animated GIF as overlay?

Post by BrianCee »

See if you can download and unzip the attachment and play the resultant video


Capture 07.zip
(1.24 MiB) Downloaded 136 times
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Re: Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

Yeah mine doesn't behave that way at all. Here's a video of what happens when I try.
http://expirebox.com/download/64bbd3338 ... a7500.html

(I couldn't attach it because 500kb limit)
BrianCee
Posts: 5487
Joined: Sat Jan 21, 2012 1:04 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
ram: 8GB
Hard_Drive_Capacity: 4TB
Monitor/Display Make & Model: HP
Corel programs: VS X4,X5,X6,X7,X8, X9, X10, 2018 , 2019
Location: London England UK

Re: Animated GIF as overlay?

Post by BrianCee »

So I see
rwernyei
Moderator
Posts: 445
Joined: Wed Feb 09, 2005 9:35 pm

Re: Animated GIF as overlay?

Post by rwernyei »

Make sure you have Quicktime installed. Old Ulead software and now Corel require Quicktime to be installed to have animated gif support. Hope this helps.
Cantisque
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2014 7:08 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Rampage V Extreme
processor: i7 5960x 4.2ghz
ram: 32GB
Video Card: GTX 980 x2 SLI
Hard_Drive_Capacity: 9TB
Monitor/Display Make & Model: ASUS ROG Swift
Corel programs: VideoStudio WinDVD PaintShop

Re: Animated GIF as overlay?

Post by Cantisque »

I tried re-installing both VS and Quicktime, unfortunately this did not help :(.
Post Reply