NEW! PaintShop Pro 2019

I Want Scale to Always be the Default

Corel Paint Shop Pro

Moderator: Kathy_9

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby hartpaul » Wed Mar 16, 2016 11:07 am

I am not receiving any erratic behaviour either.
Lorelle has not mentioned the PSP version. I have tried to do her steps using PSP X8.1 on a Toshiba Laptop running Windows 7.

1. File > New 1000 x 1000 pixel image with a color fill.
From Layer Palette New Layer > New Raster Layer -
Flood fill with a different color.
Select Pick tool Mode is Scale
Grab corner and drag towards centre - Mode is still scale.
Hold the control key down and Perspective is chosen as long as I hold the control key down. Choose any of the nodes and the mode remains in Scale.
Hold the Shift key down and Shear is chosen and reverts to Scale when released.
Choose another tool and com back to the Pick tool and mode is still Scale.

2. File > New Image 1000 x 1000 pixels with color.
Choose Pick tool - Mode is scale - Drag it in a little still scale
Select the Rotation node for the pick tool and rotate the image - still remains on scale.
Note this is still the original background layer which has now become a raster and now shows colored original on transparent

3.
File > New Image 1000 x 1000 colored.
Add new colored layer (fill with different color)
Select Pick tool - Mode is Scale. Use rotate node to turn that layer on side mode remains Scale

4. Following OP directions using X6.2
File > New Image - 1000 x 1000 pixels one color
File > new image - 500 x 500 pixels different color
Drag layer thumb of smaller image onto larger image - appears as a new centred layer (same as Copy and Paste as new Layer)
Select Pick tool - mode is Scale and remains Scale until I change it.
But if I select say Sheer mode and then close the program and follow the steps again when I select the Pick tool it opens in Sheer mode ie. It has remembered the last used mode.
If I close it in Scale Mode then when I reopen the program and select the Pick tool it shows Scale mode. This is normal behaviour.
Systems XP, Win7, Win 8.1,Win 10 Version 1607 Build 14393.2007 & version 1803 Build 17134.285
hartpaul
Advisor
 
Posts: 2530
Joined: Tue Mar 20, 2012 3:38 pm
Location: Australia
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: AsusTex P7P55D
processor: IntelCore I 5 2.67 Ghz
ram: 8 Gb
Video Card: Nvidia GeForce GTX 460
sound_card: Nvidia High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 1000 Gb
Monitor/Display Make & Model: AOC
Corel programs: PSP8,X2 to X9,2018,2019

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby Kathy_9 » Wed Mar 16, 2016 2:04 pm

For me this is not a random occurrence. I always get the last used setting (perspective, shear or scale) and I believe this is by design.
PSP2019 version 21.1.0.22 & PhotoMirage installed; PSPX thru PSP2018 owned but not installed

http://www.flickr.com/photos/37153430@N03/
Kathy_9
Moderator
 
Posts: 2149
Joined: Tue Nov 30, 2010 12:44 am
Location: USA
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
processor: 8th Gen. Intel Core i7+ 8700 3.20 GHz
ram: 16GB
Video Card: NVIDIA GeForce RTX 2060 [6 GB GDDR6 dedicated]
sound_card: NVIDIA High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 2TB
Monitor/Display Make & Model: HP EliteDisplay E243m 23.8-inch
Corel programs: PSPX4 ~2019; DrawX5; Painter 2018-19

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby paulhunter » Sat May 14, 2016 10:40 pm

It does not even use "last used" in PSP X8. It defaults Perspective every time. I change it to Scale, but as soon as I finish resizing one image and go to another, it reverts back to Perspective. I really wish they would put a short key/function key to switch to Scale as I could deal with it. Going to dropdown list to change every time when going through hundreds of imaging is such a waste of time. X7 works fine. I can close X8, open X7, open same image, and it defaults Scale, so it's not a matter of a Ctrl key being stuck. Close X7, open image in X8, and get Perspective.

Someone at Corel needs to acknowledge they have an issue. X7 and X8 are both their software and they are acting differently on the exact same image at the same time on the same system.
paulhunter
 
Posts: 1
Joined: Sat May 14, 2016 10:26 pm
operating_system: Windows 7 Professional
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Hewlett-Packard 181B 52.18
processor: 2.30 gigahertz Intel Core i7-3610QM
ram: 8GB
Video Card: NVIDIA GeForce GT 630M
sound_card: Intel Display Audio
Hard_Drive_Capacity: 726.3GB
Monitor/Display Make & Model: Generic PnP Monitor (15.3"vis)
Corel programs: PaintShop Pro X8

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby Kathy_9 » Sun May 15, 2016 12:49 pm

You could try resetting your workspace to default configuration to see it that fixes it. I'd like to emphasize that if you have made customizations you should save your workspace first. If not, you will have to re-do your customizations after the reset.

This article references X6 but it is the same process for X8.

https://support.corel.com/hc/en-us/arti ... figuration
PSP2019 version 21.1.0.22 & PhotoMirage installed; PSPX thru PSP2018 owned but not installed

http://www.flickr.com/photos/37153430@N03/
Kathy_9
Moderator
 
Posts: 2149
Joined: Tue Nov 30, 2010 12:44 am
Location: USA
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
processor: 8th Gen. Intel Core i7+ 8700 3.20 GHz
ram: 16GB
Video Card: NVIDIA GeForce RTX 2060 [6 GB GDDR6 dedicated]
sound_card: NVIDIA High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 2TB
Monitor/Display Make & Model: HP EliteDisplay E243m 23.8-inch
Corel programs: PSPX4 ~2019; DrawX5; Painter 2018-19

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby kardinal » Fri Aug 04, 2017 10:47 pm

I have used PSP for well over a decade. This problem just started happening to me today and out of the clear blue. I reset the workspace and same thing happens. If this continues it will be a huge problem for me. "Scale" repeatedly switches to "Shear"
kardinal
 
Posts: 2
Joined: Tue Feb 28, 2017 11:09 pm
operating_system: Windows 7 Professional
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby epseja » Fri Apr 26, 2019 7:19 pm

The reason this is happening is simple: It's a horrible GUI design flaw. Allow me to explain.

SHIFT, CTRL, and ALT are all keys used in combination with other keys to perform functions. Having those keys themselves used as functions makes them trigger changes in PICK MODE every time you're using them for something else. For instance, if you CTRL + V to paste, the PICK MODE will change to PERSPECTIVE because its hot key is CTRL. CTRL + SHIFT + V to paste as new image will switch PICK MODE to FREE. If you SHIFT + H to bring up the Hue/Saturation/Lightness menu, PICK MODE will switch to SHEAR.

Now these are obviously buggy effects, but the coup de grace is the fact that there is NO HOTKEY for changing PICK MODE to SCALE. Whoever developed the functionality to perform in this manner should be publicly ridiculed and flogged with Twizzlers until it gets fixed.

The best fix would be as follows: under PREFERENCES > GENERAL PROGRAM PREFERENCES, create an entry called SET PERSISTENT PICK MODE which, when checked, ignores all PICK MODE hotkeys and leaves the mode as whichever one was last chosen from the pull down menu in the toolbar. Barring that, at LEAST make a hotkey for SCALE PICK MODE. MAYBE something like CTRL+ SPACE or SHIFT + SPACE.
epseja
 
Posts: 1
Joined: Fri Apr 26, 2019 7:02 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby flagpole » Fri Apr 26, 2019 8:52 pm

epseja wrote:The reason this is happening is simple: It's a horrible GUI design flaw. Allow me to explain.

SHIFT, CTRL, and ALT are all keys used in combination with other keys to perform functions. Having those keys themselves used as functions makes them trigger changes in PICK MODE every time you're using them for something else. For instance, if you CTRL + V to paste, the PICK MODE will change to PERSPECTIVE because its hot key is CTRL. CTRL + SHIFT + V to paste as new image will switch PICK MODE to FREE. If you SHIFT + H to bring up the Hue/Saturation/Lightness menu, PICK MODE will switch to SHEAR.

Now these are obviously buggy effects, but the coup de grace is the fact that there is NO HOTKEY for changing PICK MODE to SCALE. Whoever developed the functionality to perform in this manner should be publicly ridiculed and flogged with Twizzlers until it gets fixed.

The best fix would be as follows: under PREFERENCES > GENERAL PROGRAM PREFERENCES, create an entry called SET PERSISTENT PICK MODE which, when checked, ignores all PICK MODE hotkeys and leaves the mode as whichever one was last chosen from the pull down menu in the toolbar. Barring that, at LEAST make a hotkey for SCALE PICK MODE. MAYBE something like CTRL+ SPACE or SHIFT + SPACE.

This!!
User avatar
flagpole
 
Posts: 521
Joined: Wed Sep 14, 2011 10:12 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte B450 AORUS ELITE DDR4 USB 3.1 RGB
processor: Ryzen 2600
ram: 16GB
Video Card: GTX 1050 Ti
sound_card: on board
Hard_Drive_Capacity: 4.5TB
Monitor/Display Make & Model: Dell 22" 1080p

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby patara » Sun Apr 28, 2019 9:45 am

This also happens to me and it is so annoying.
if I recall it started happening in my PSP 2018. It never happens in PSPX.
Another one that changes randomly for me and I find annoying is All Layers in the Tools Options. I'm trying to work on a single layer and nothing selects correctly or fills correctly and when I check Tool Options I see PSP has switched to All layers, which I never use.
patara
 
Posts: 94
Joined: Mon Oct 17, 2011 11:49 am
Location: Australia
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: GA-Z77X-UD3H P5K
processor: Intel i5-3570K CPU at 3.40 GHz
ram: 16 GB
Video Card: GeForce GTX 1060 GI Gaming 6G
sound_card: VIA High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 250 GB
Monitor/Display Make & Model: Dell U2715H
Corel programs: PSP7 to PSP 2019

Re: I Want Scale to Always be the Default

Postby ehume » Sun Apr 28, 2019 3:28 pm

patara wrote:This also happens to me and it is so annoying.
if I recall it started happening in my PSP 2018. It never happens in PSPX. . . .

I don't think this is version specific. I have been purchasing PSP since v3 -- 3, 5, 7, 9, 11, x4, x6-x10 (PSP 2018). This never happened to me. In fact, PSP 2018 has been so good that I took PSP7 off of my above-the-line Quick Start menu in Win7, having PSP 2018 up there. I would try this: first, save any customizations by going to File > Workspace > Save... and save your toolbar settings. Call it whatever you want. Then, File > Preferences > Reset Preferences...

Try that and see if it fixes your problem.
Had PS3, PSP3; Installed: PSP-4.12, 5.03, 6.02, 7.04 (liked it a lot & used it for years), 9.00, 10, 11, x4, x6, x7, x8, x9; now using PSPx10 (PSP 2018; version 20.2.0.1 x64) on Win 10-64; rejected PSP 2019.
User avatar
ehume
 
Posts: 453
Joined: Tue Sep 18, 2012 2:05 am
operating_system: Windows 7 Home Premium
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Gigabyte GA-Z87X-UD4H
processor: i7 4770k
ram: 16GB
Video Card: Intel HD4600
sound_card: no_sound_card
Hard_Drive_Capacity: 512GB+4TB
Monitor/Display Make & Model: Acer KN242HYL
Corel programs: PSP 2018 32b & 64b, AS3 64b, PE5 64b

Previous

Return to Paint Shop Pro

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests