NEW! Corel PaintShop Pro 2018

PSP 2018 - strange response from the clone brush

Corel Paint Shop Pro

Moderator: trueblue

PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby narrowgauge » Tue Sep 05, 2017 8:09 pm

In my install of PSP 2018 the clone brush does not work as it did. Instead of covering what I don't want with what I do want it covers what I don't want with a pattern of vertical lines. The settings are exactly the same as on my installation of PSP X9.
And what is the overlay supposed to do? Or where is it supposed to do it? It seems to make no difference if it is selected or not.
Any thoughts?
narrowgauge
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 18, 2012 5:32 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Asus PRIME X370-PRO
processor: AMD Ryzen 5 1400
ram: 32GB
Video Card: Nvidia GTX750 Ti x 2
sound_card: Realtek High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 6 Tb
Monitor/Display Make & Model: iiyama Prolite B2780HSU x 3; B2480HSU x 1
Corel programs: PSP 2018

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby Jean-Luc » Wed Sep 06, 2017 11:16 am

Are you working on the background layer ?
Try to duplicate it as new layer and work on the duplicated.

Or perhaps are you working on an adjustment layer ?
http://www.paintshoppro.fr
Installed PSP Ultimate: X7, X8, X9 and 2018.
Jean-Luc
 
Posts: 661
Joined: Sat Oct 22, 2011 10:50 pm
Location: Belgium (French speaking)
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Computer N751J
processor: Intel i7-4710 HQ 2.50GHz
ram: 16GB
Video Card: NVIDIA GeForce GTX 850M
sound_card: NVIDIA High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 2 Tb
Monitor/Display Make & Model: NVIDIA GeForce GTX 850M
Corel programs: PSP X7, X8, X9, 2018

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby narrowgauge » Wed Sep 06, 2017 2:06 pm

Jean-Luc wrote:Are you working on the background layer?

Yes, I was, a greyscale photograph. But then found I did not have the problem with colour images, and I that could use the tool correctly once I had converted the greyscale photograph to a raster image. I had not come across that before.
Thanks for your answer.
narrowgauge
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 18, 2012 5:32 pm
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Asus PRIME X370-PRO
processor: AMD Ryzen 5 1400
ram: 32GB
Video Card: Nvidia GTX750 Ti x 2
sound_card: Realtek High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 6 Tb
Monitor/Display Make & Model: iiyama Prolite B2780HSU x 3; B2480HSU x 1
Corel programs: PSP 2018

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby JoeB » Wed Sep 06, 2017 6:58 pm

narrowgauge wrote:
Jean-Luc wrote:Are you working on the background layer?

Yes, I was, a greyscale photograph. But then found I did not have the problem with colour images, and I that could use the tool correctly once I had converted the greyscale photograph to a raster image. I had not come across that before.
Thanks for your answer.


For clarification, unless your image was originally a vector image it was already a raster(bitmap) image. I assume you mean once you promoted the Background layer (which is already a raster image layer without transparency named Background) you were able to work with it properly. When you promote the background layer the default name applied by PSP is Raster 1, and new added layers are named Raster 2, Raster 3, etc. That's simply to differentiate them from vector layers, which by default are named Vector 1, Vector 2, etc. when they are created. You can rename any layer to any name you want to make them easier to identify for you.
Regards,

JoeB
Using PSP X9 and 2018, 32-bit
JoeB
 
Posts: 1385
Joined: Fri Mar 28, 2008 10:04 pm
Location: Canada
operating_system: Windows 8.1
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: LENOVO 4524PE4 ThinkCentre M91p
processor: 3.10 gigahertz Intel Quad Core i5-2400
ram: 8 GB
Hard_Drive_Capacity: 4.6 TB
Corel programs: PSP 9, X7 to 2018, 32 & 64-bit

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby andrewch59 » Tue Sep 12, 2017 11:06 am

Ok! I have read the previous posts and have no idea what a raster or vector layer is...I am just trying to clean up my photos taken with an 1800s camera. I then scan them into tiff files and put them on PSP for cleaning up. Since upgrading to the new 2018 program I am getting barcode or vertical lines when trying to clone out scratches, please help or can I go back to my fairly dependable 9 ultimate version.
andrewch59
 
Posts: 5
Joined: Thu Aug 24, 2017 1:46 am
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby rogerrenfrow » Tue Sep 12, 2017 5:35 pm

I'm having the same problem (at least it sounds like it) with the clone tool. On background layers and promoted background raster layers.

clone brush.jpg
clone brush odd results



I've fiddled with the settings, and it doesn't seem to make much of a change in the result.
rogerrenfrow
 
Posts: 1
Joined: Tue Sep 12, 2017 5:07 pm
operating_system: Windows 8.1
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: Asus Republic of Gamers
processor: Core i7-3630QM
ram: 8.148 GB
Video Card: GeForce GTX 670MX
Hard_Drive_Capacity: 428GB open
Monitor/Display Make & Model: Asus default
Corel programs: Paint Shop Pro X5, X6, X9, 2018

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby Jean-Luc » Tue Sep 12, 2017 9:43 pm

andrewch59 wrote: Since upgrading to the new 2018 program I am getting barcode or vertical lines when trying to clone out scratches,

It is definitively a bug.
What you can do is Increase Color Depth to RGB 8 bit, make your cleaning and revert back to greysacle after the job.
http://www.paintshoppro.fr
Installed PSP Ultimate: X7, X8, X9 and 2018.
Jean-Luc
 
Posts: 661
Joined: Sat Oct 22, 2011 10:50 pm
Location: Belgium (French speaking)
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 64 Bit
motherboard: ASUS Computer N751J
processor: Intel i7-4710 HQ 2.50GHz
ram: 16GB
Video Card: NVIDIA GeForce GTX 850M
sound_card: NVIDIA High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 2 Tb
Monitor/Display Make & Model: NVIDIA GeForce GTX 850M
Corel programs: PSP X7, X8, X9, 2018

Re: PSP 2018 - strange response from the clone brush

Postby hartpaul » Tue Sep 12, 2017 10:21 pm

This appears to be a bug introduced in PSP2018. In past versions (I tested X7 and X9), converting an image to grey scale did not cause any problems with the clone brush.
In PSP2018 an image converted to grey scale (Image > Greyscale) results in problems when using the clone brush.
To get normal operation you must convert the image (Image > Increase color depth) to at least RGB 8 bits / channel to have the clone tool function normally.
Systems XP, Win7, Win 8.1,Win 10 Version 1607 Build 14393.1770
hartpaul
Advisor
 
Posts: 1830
Joined: Tue Mar 20, 2012 3:38 pm
Location: Australia
operating_system: Windows 10
System_Drive: C
32bit or 64bit: 32 Bit
motherboard: AsusTex P7P55D
processor: IntelCore I 5 2.67 Ghz
ram: 8 Gb
Video Card: Nvidia GeForce GTX 460
sound_card: Nvidia High Definition Audio
Hard_Drive_Capacity: 2000 Gb
Monitor/Display Make & Model: BenQ T2200HD
Corel programs: PSP8,X2 to X9,2018


Return to Paint Shop Pro

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests